Közkívánatra: még 5 különleges hely Magyarországon


Óriási sikere volt a 10 különleges hely Magyarországon cikknek, ezért folytatom a listát további öt különlegességgel: Templom, Ócsa Hazánk egyetlen középkori latin kereszt alaprajzú temploma, amelynek még két tömzsi tornya is épen megmaradt. Érdekesség, hogy bár az építmény alapvetően román stílusú, a torony ablakai és a belső oszlopok egy része gótikus. Kívül török feliratok emlékeztetnek a hódoltságra. Ócsa legidősebb része a 62 portából álló Öregfalu igazi néprajzi csemege. Az itt álló hangulatos parasztházak a XVIII. században épültek, öt porta látogatható is, ezeket együttesen Tájháznak nevezik. Túzokfarm, Somogy megye Dévaványa és Ecsegfalva között, a Réhelyi látogatóközpontban a múzeummal kezdünk: megnézzük a terület egyedülálló értékét, a túzokot és túzokvédelmi tevékenységet. Ebből a világszinten veszélyeztetett madárfajból - egyébként Európa legnagyobb madara - több mint 500 él erre, a küldő bemutatóhelyeken meg is nézhetjük őket. Láthatunk még magyar szürke marhát, bivalyt, rackajuhot, mangalicát. A látogatóközpontból induló tanösvényen pedig nem győzünk ámuldozni a táj szépségén. Bányászati múzeum, Salgótarján Európa második, hazánk első természeti, földalatti bányászati múzeuma Salgótarjánban. A József lejtős akna eredeti portálján bejutva mindenkit elfog az izgalom: a korábban működő bányatérségeket járhatunk be, amelyeket korszerű módon, kifejezetten a látogatók számára alakítottak át és bővítettek ki. Megnézhetjük a vágathajtást, a a fejtési, rakodó és szállító munka különböző változatait. Kisvárda

A XV. századból fennmaradt és helyreállított várrészlet, a körülötte lévő parkkal különleges hangulatot teremt. Az egykori zsinagógában berendezett Rétsági Múzeumban egy ma már máshol nem létező festett pitvarú ajaki házban és cifra pitvarban gyönyörködtünk. A városka középkori házai között és a tavaly decemberben felavatott sétálóutcáján tett séta után irány a Várfürdő, ahol élmény- és termálmedencékben lazulhatunk el.

Interaktív kiállítás

Egy 300 éves műemléki gabonaraktárban, a csodás fa belső szerkezet megtartásával rendezték be az országosan egyedülálló Interaktív Természettudományi Élményközpontot. Mindenképpen szánjunk rá egy napot: négy szinten a négy őselem – a víz, a föld, a levegő és a tűz – titkait ismerhetjük meg 50 játékos bemutatóeszköz és kedves demonstrátorok segítségével. Navigálhatunk tengerhajót, generálhatunk cunamit, feküdhetünk fakírágyon, átélhetünk egy földrengést.

 

Értesítés

Üzenet: